❤Little Nunna❤

Anyeonng! Aqish here!


Hello guys! moshi moshi ^^ I hope You will enjoy with my blog! There're many tips, information, and also my story. Don't forget to comment and give your respond about my blog.

Diary Owner Entry Tutorial

My Shortest Diary!!!!

Disebabkan SEM1 ni aku main2 , jawab ikut logik akal je so aku akan pegang kata2 aku ni aku akan belajar betul2 mulai sekarang!!
-21 Jan 2016-

Shout Here ◕‿◕


My Wishlist ❤

Iphone
Holiday in Korea
Got pointer 3.5 and above
Cute Blog
MR RIGHT :3
Pinky Bedroom
Kaya

Follow Me!! ❤




❤❤❤

Resepi : Durian Crepe


Assalammualaikum
Happy thursday uooollss!!

Ok today I would like to share satu resepi DURIAN CREPE kat uoollss . Huhu ya I knowlah benda ni dah lapuk but durian crepe ni still one of my fav food. Entah kenapa tetiba Aqish craving sangat nak makan durian crepe sampaikan termimpi2 (hamboi k sebenarnya tak mimpi pun ghagha). Memang dah lama dah Aqish teringin sangat nak buat durian crepe ni sejak 2013 lagi time I form3 pergh lama tak ?! Now dah 2016 still tak terbuat lagi. Budget tak cukup nak buat. Bila nak buat je durian crepe mesti family dah habiskan durian tu T^T. Macam mana nak buat kalau durian takdek. By the way , resepi ni I search2 je kat google and entah dalam banyak2 blog , blog ni jugaklah yang jadi pilihan Aqish nak tengok resepi durian crepe. So nah here we go!!

Bahan - bahan :

250mg tepung gandum
3 biji telur
400 ml santan
100 ml air
1/2 sudu besar garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan whipping cream (whipping cream yang jenis tekan/spray)
isi durian

Cara - cara:
  1.  Firstly uoollss kena masukkan tepung gandum + santan and pukul guna mixer sehingga takdek ketul - ketul ok..
  2. Ok dah settle step one, kita campurkan pulak bahan ni ; telur + garam + esen vanilla + pewarna . Ok actually pewarna tu korang boleh letak pewarna apa pun yang korang suka. Cuma macam dah jadi satu kebiasaan bagi orang ramai gunakan pewarna kuning nak buat crepe dia. Ok untuk step kali ni make sure korang pukul sampai takdek ketul2 ok. 
  3. Done?! ok now korang tapis bahan yang tadi tu ke dalam bekas sebab apa nak tapis? sebab nak make sure takdek ketul2 and crepe akan jadi gebu.
  4. Dah selesai buat step ketiga now kita pergi macam mana nak masak crepe dia pulak. Hah ni agak mencabar sikit sebab korang kena make sure crepe korang tu nipis hah barulah sedap dimakan. Pastikan tekstur dia seimbang jangan ada yang tebal yang nipis yang gemok yang kurus ok.
  5. Ok now kita buat isi dia pulak. Hah siapa yang guna whipping cream yang jenis spray alah yang tekan2 tu haha hope korang faham hah kalau guna yang tu tak payah dah nak pukul2 lagi ok. Tapi siapa yang guna whipping cream yang jenis dalam kotak tu hah tu kena pukul sampai jadi gebu. Ok then masukkan isi durian and gaulkan . Kalau korang tak nak gaulkn dalam whipping cream pun boleh tapi nanti kenalah letak satu persatu I mean letak isi durian dulu and then letak whipping cream, hah macam gitulah.
                                                                                                                                                                                                                                 


Hee ok so macam tu jelah cara - cara macam mana nak buat durian crepe. Senang jekan so better buat sendiri lagi puas drpd beli mahal sangatlah diaorg jual. Durian crepe ni start popular time 2012 . Aqish ingat lagi time waktu tu pergh kempunan sangat nak makan durian crepe tapi start dapat makan durian crepe time 2013 time tu form3 wargh memang gila2 lah craving. Ok so sampai sini jelah entry Aqish. Hah sebelum hamba mengundurkan diri izinkan hamba memberi sedikit tips untuk korang yang nak memasak niaaa. Tipsnya masak biar ikhlas dan penuh kasih sayang insyaallah menjadi hehey ok ok tata hamba pergi dulu . Assalammualaikum ^_^ .

0 Comment(s)❤

Catat Ulasan



Yeah!! Dah habis, Thanks For Reading!!

>PAST POST | NEXT POST